Aktuellt

Välkommen till en halvdag om Cybersäkerhet: Så påverkar NIS2-direktivet ert företag

Onsdagen den 21 februari, 2024, kl. 12:30-16:30, Luleå

I oktober 2024 träder obligatorisk lagstiftning kopplad till NIS2-direktivet i kraft. Lagstiftningen omfattar fler aktörer än tidigare och inför nya krav. Många företag kommer nu att behöva vidta åtgärder för att uppfylla dessa krav och stärka Sveriges motståndskraft och säkerhet, särskilt när det gäller nätverk, informationssystem och kontinuitetsplanering.

Välkomna till denna halvdag som ger er information om hur ert företag behöver förbereda sig för att vara redo när direktivet träder i kraft.

Läs mer & anmäl dig


#fulltäckning i det uppkopplade Sverige

Tid: 6 februari 2024, kl. 8.30-16.00
Plats: Blasierummet, Grand Hôtel, Stockholm

Varmt välkommen till en inspirerande dag om #fulltäckning i det uppkopplade Sverige.

Vid seminariet medverkar aktörer som arbetar med att bygga ut täckning och bredband. Programmet belyser olika perspektiv på uppkoppling där talarna delar med sig av insikter och kompetens och det ges tillfälle till dialog om utmaningar och möjligheter kopplat till mobiltäckning med talare och deltagare.

Läs mer & anmäl dig


Foto: Patrick Trägårdh, Umeåbild

Bättre mobiltäckning och högre kapacitet i Luleå skärgård

En 45 meter hög så kallad samhällsmast har uppförts på Storbrändön i Luleå skärgård. Masten stärker samhällsberedskapen och ökar säkerheten bland annat för sjöfarten i området. Den ger bättre täckning och högre kapacitet för mobiltelefoni och bredbandstjänster för människor runt om i skärgården.

– Samhällsmasten förbättrar tillgänglighet för boende, besökare och företag i Luleå skärgård. För de som vistas i skärgården är god mobiltäckning avgörande för att kunna kommunicera med omvärlden. Kommunens beslut att medfinansiera modern infrastruktur och ge bygglov för masten visar att de tar behovet på allvar och prioriterar satsningar i skärgården, säger Annika Svensson, projektledare vid Luleå tekniska universitet och biträdande koordinator för projektet Rural ICT Testbed - #fulltäckning.

Läs hela artikeln

Se pressmeddelande

Se post på Facebook

Se post på Linkedin

Se film på YouTube



Sex miljoner satsas på mobiltäckningen i fjällen 

#Fulltäckning har rapporterats på P4 Norrbotten. Inslaget handlade om det fortsatta arbetet med att förbättra mobiltäckningen i fjällområdena. Målet är att mobiloperatörerna ska kunna erbjuda sina tjänster i de befintliga och kommande lokala mobilnäten i Kiruna- och Gällivarefjällen. Planen är att utvidga dessa nätverk söderut med sex nya radiobodar inom samebyarna Girjas och Baste.

Lyssna på inslaget här


Efterlängtat byggprojekt på skärgårdsö

Nu är byggandet av en samhällsmast på Storbrändön äntligen igång. Masten förväntas bli färdigställd senare i höst och kommer att tas i bruk nästa år. Med en höjd på 45 meter kommer masten att betydligt förbättra mobil- och internettäckningen i den yttre skärgården. MW Cyber har fått uppdraget att bygga denna viktiga infrastruktur

Läs mer i den låsta artikeln här 


Cybersäkerhet och desinformation i fokus på evenemang i samarbete med USA:s ambassad

Den 3 maj 2023 hölls flera evenemang i Luleå om cybersäkerhet och desinformation, i samarbete med USA:s ambassad i Stockholm. Arrangör var #fulltäckning.

Dagen innehöll både en rundabordsdiskussion med myndigheter på regional och kommunal nivå samt två öppna föreläsningar där över 100 personer deltog, både näringslivsaktörer och studenter.
Talarna Bob Jensen och Mark Pfeifle delade med sig av de senaste strategierna för risk, kris och motståndskraft mot ökande desinformation och cyberhot. Jensen, som tidigare har fungerat som talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, betonade Sveriges höga förtroende för nationella medier och starka demokrati som nycklarna till motståndskraft mot desinformation. Pfeifle, som tidigare har fungerat som biträdande assistent till presidenten och biträdande nationell säkerhetsrådgivare för strategisk kommunikation, poängterade vikten av att identifiera organisationers risker och ha en plan för hur man ska agera och kommunicera vid kriser.

Under evenemanget ställdes många intressanta frågor från publiken, bland annat om man borde sluta använda sociala medier som Twitter. Jensen och Pfeifles svar var att vi alla bör fundera på varför vi använder olika sociala medier och vara medvetna om att vi delar våra personuppgifter för andras ekonomiska-, politiska- eller andra vinnings skull. De påpekade också att kommuner och andra intressenter bör samarbeta för att kunna stärka lagstiftningen kring användning av privatpersoners uppgifter.

Evenemanget var mycket uppskattat och vi vill tacka alla för de insiktsfulla diskussionerna och naturligtvis våra talare, Bob Jensen och Mark Pfeifle.


Välkommen att titta på inspelade webinar 

Projektet # fulltäckning arbetar för att förhindra digital uteslutning genom att öka mobiltäckningen på landsbygden. Projektet är ett samverkansprojekt med ett 30-tal parter. VINNOVA är projektets huvudfinansiär och Region Norrbotten och Region Västerbotten är medfinansiärer.

Nedan finns inspelade webinar både på svenska och engelska. 

Talare inkluderar:

Dusyant Patel, VD, Radio Innovation

Stefan Källström, Verksamhetsutvecklare, Polisen

Johan Jobér, Grundare, Nätägarna Sverige

Carina Sammeli, Kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun

Välkommen att titta!


Välkommen till webinar: 

Bridging the digital divide

När: 23 mars, 2023, kl. 18.00-18.45

Var: online via https://swedeninnovationdays.se

Språk: Engelska

Projektet deltar under Sweden Innovation Days med ett webinar där vi presenterar vårt arbete. Det globala eventet Sweden Innovation Days pågår under tre dagar och riktar full uppmärksamhet på hur vi kan möjliggöra innovation som har en betydande inverkan på samhälle, miljö och ekonomi.

Läs mer och se hela programmet via:

https://swedeninnovationdays.se/side-event/bridging-the-digital-divide/<br>



Samhällsmaster för mobiltäckning - en livsviktig fråga

Mobiltäckningens betydelse för räddningsinsatser i glesbygd är en viktig fråga. En bättre täckning i extrem glesbygd kan betyda skillnaden mellan liv och död i händelse av en nödsituation.

Mobiltäckning är en viktig del av vår vardag. Vi är beroende av att kunna kommunicera digitalt, oavsett var vi befinner oss. Trots att de tekniska lösningarna har utvecklats kraftigt de senaste åren så finns det fortfarande områden med bristande mobiltäckning. Utmaningarna med bristande mobiltäckning är särskilt stora i extremt rurala områden som exempelvis fjällvärlden. Det är inte bara ett problem för privatpersoner utan även för viktiga samhällsfunktioner som räddningstjänsten och sjukvården.

Räddningsinsatser i fjällvärlden
Stefan Fjällström, kommissarie och verksamhetsutvecklare för polisens fjällräddning i norra Sverige, säger att bristande mobiltäckning kan vara avgörande i en nödsituation:
– Fjällräddningen är beroende av bra mobilkommunikation. När privatpersoner befinner sig i fjällen och behöver hjälp är det viktigt att de har tillgång till fungerande mobilkommunikation. Då kan de snabbt och effektivt larma och samarbeta med räddningstjänsten vid en nödsituation. Om det inte finns någon täckning kan det ta längre tid innan nödläget upptäcks, vilket kan få allvarliga konsekvenser. 

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av polisen. Fjällräddarna hjälper människor som behöver akut assistans i fjällen. 

Stefan Källström fortsätter:
–Vi har sett många exempel på situationer där mobiltelefonen inte fungerat som den ska, och därmed har räddningsinsatserna blivit försenade eller försvårade. Det händer också att våra resurser kallas ut på larm från oroliga anhöriga till personer som befinner sig utanför mobilnätens täckningsområde och där det inte alls har varit något nödläge. En räddningsinsats kostar i runda slängar 150 000 kr, så det finns mycket att vinna om resurserna används där de verkligen behövs. 

Högt placerade radiobodar möjliggör mobilkommunikation
Polisen och andra blåljusmyndigheter använder sig av Rakel-nätet för deras egen kommunikation i samband med insatser. I de fjällområden där Stefan och hans kollegor arbetar med räddningsinsatser är dock även täckningen för det nätet kraftigt begränsad, vilket försvårar koordinering och genomförande av räddningsinsatserna.
Topografin i fjällvärlden försvårar täckning med traditionella mobilmaster. Projektet Rural ICT Testbed - #fulltäckning har därför tagit fram en lösning med högt placerade radiobodar. Projektet har implementerat lösningen i Kiruna-fjällen där fyra radiobodar täcker delar av Kungsleden söder om Abisko där de möjliggör mobilkommunikation och effektiva räddningsinsatser.
Bättre mobiltäckning och tillräcklig kapacitet i näten är alltså en livsviktig fråga. Det är också vad som driver projektet #fulltäckning, som genomförs av Luleå tekniska universitet i samarbete med ett drygt trettiotal andra privata och offentliga aktörer. Projektet arbetar aktivt för att förbättra mobiltäckningen och -kommunikationen i rurala områden. 

Etablering av hotspot-nät
Infrastruktur för mobilkommunikation är inte bara viktiga för de boende på landsbygden utan även för samhället som helhet. Ökad mobiltäckning möjliggör till exempel distansarbete, vilket i sin tur kan öka antalet människor som väljer att bosätta sig på landsbygden. Det visar inte minst erfarenheter som projektet tagit del av från en samhällsmast som uppfördes på en ö i Strängnäs kommun. Förbättrad mobiltäckning kan också öka turismen i området, vilket kan gynna lokala företag och skapa nya arbetstillfällen. Det kan också gynna företag genom att göra det möjligt för dem att göra affärer på platser där det tidigare inte var möjligt. 

Johan Jobér, medgrundare av Nätägarna ekonomisk förening, som varit i högsta grad engagerad i etableringen av ett hotspot-nät söder om Abisko påpekar att nätet är viktigt för företagande i området: 

– Hotspot-nätet som projektet #fulltäckning har byggt skapar inte bara möjligheter och ökad trygghet för privatpersoner, utan också för näringsidkare. Utöver den uppenbara fördelen att kunna kommunicera med mobiltäckning möjliggörs samtidigt nödsamtal, digitala betalningar och åtkomst till andra samhällstjänster - som numera betraktas som en självklarhet - både privat och som näringsidkare. 

Annika Svensson, projektledare på Luleå tekniska universitet och verksam i projektet #fulltäckning, berättar:
–Vi är glada över att projektet har kunnat bidra till förbättrad mobiltäckning och hjälper gärna till att titta på fler platser där mobiltäckningen behöver förstärkas.

Bor du i ett område som har behov av bättre mobiltäckning? Kontakta #fulltäckning. Läs mer på www.fulltäckning.se 


16 januari 2023 | Programmet ute för seminariedagen Samhällsmaster - för ökad inkludering i det uppkopplade Sverige den 2 februari på Grand Hôtel i Stockholm.

Under Västerbotten på Grand Hotel- det årliga samverkansarrangemanget då aktörer från Västerbotten, Sverige och Världen samlas håller projektet en seminariedag om samhällsmaster. Nu är programmet klart för dagen och du kan ta del av det samt anmäla dig via länken nedan

OBS! Lokal ändrad till Vapensalen på Grand Hotel.

Det är många som vill delta och platserna är snart fyllda. För de som inte fåt en ordinarie plats på seminariedagen kommer det att vara möjligt att anmäla sig till en väntelista. Vi är därför tacksamma om du meddelar eventuellt förhinder så snart som möjligt så att någon på väntelistan får möjlighet att delta i ditt ställe. 

Varmt välkommen till seminariedagen!


22 november 2022 | Bredbandsforum skriver om samhällsmastens framtid och den planerade samhällsmasten i Lule Skärgård

Bredbandsforum utreder just nu hur stort intresset för samhällsmaster är runt om i landet - och om frågan kan bli en viktig del i det framtida strategiska arbetet för att främja bredbandsutbyggnad. I denna fortsättning på vår första artikel om samhällsmaster berättar vi om några planerade samhällsmaster och andra lösningar för en förbättrad mobiltäckning runt om i Sverige. 

Luleå kommun och region Norrbotten deltar i projektet Rural ICT Testbed - #Fulltäckning. I Luleås skärgård har boende och besöksnäringen länge upplevt problem med kapacitet och täckning i mobilnätet. Som i många andra skärgårdsområden mångdubblas antalet användare på sommarhalvåret. Ett hundratal fastboende får då sällskap och tusen fritidsboende och tiotusentals båtresenärer.

Läs hela artikeln här


14 november 2022 | Välkommen till vårt andra seminarium om samhällsmaster den 2 februari

Projektet bjuder i samband med Västerbotten på Grand Hôtel den a februari in till heldagsseminariumet Samhällsmaster - för ökad inkludering i det uppkopplade Sverige

Vid seminariet medverkar aktörer som arbetar med att bygga ut täckning och bredband. Programmet kommer att belysa olika perspektiv på samhällsmaster där talarna delar med sig av insikter och kompetens och det ges tillfälle till dialog om utmaningar och möjligheter med samhällsmaster med talare och deltagare.

Tid: 2 februari 2023, kl. 8.30-16.00
Plats: Blasierummet, Grand Hôtel, Stockholm

Programmet riktar sig främst till bredbandskoordinatorer och beslutsfattare i kommuner och regioner, samt intresseorganisationer och personer som är intresserade av bredband och mobiltäckning där det inte finns idag.

Anmälan är obligatorisk och görs via formuläret här senast 20:e januari.
Observera att antalet platser är begränsat

Varmt välkommen till en inspirerande dag om samhällsmaster!


6 september 2022 | Spännande samtal och diskussioner framåt om samhällsmaster på seminariet Samhällsmaster för ökad inkludering

Fredagen den 2 september arrangerade projektet ett välbesökt halvdagsseminarium om samhällsmaster på North Sweden Stockholm Office i Stockholm. 

Christian Höglund, projektledare på Bredbandsforum presenterade den senaste kartläggningen av samhällsmaster i Sverige och lyfte bland annat utmaningar och möjligheter framåt för samhällsmasten som lösning. Bredbandsstrateg på Strängnäs kommun, Göran Hedström berättade om uppbyggnaden av en samhällsmast på Ringsö och framgångsfaktorerna bakom en kommunalt finansierad mast på ön. Besökarna fick även ta del av mobiloperatörernas perspektiv på frågan, från Mikael Jarmdahl, Strategi- och affärsutvecklare, Telia Infra. Sist men inte minst berättade Anne-Mari Angeria från Luleå kommun och Annika Svensson från LTU om den planerade samhällsmasten på Storbrändön i Luleå skärgård och nästa steg framåt i installationen av masten.


Välkommen till vårt seminarium Samhällsmaster - för ökad inkludering i det uppkopplade Sverige den 2 september

Projektet bjuder in till ett halvdagsseminarium om samhällsmaster. Samverkansprojektet har ett 30-tal parter och drivs med VINNOVA som huvudfinansiär genom programmet Utmaningsdriven Innovation. Det långsiktiga målet med projektet är att skapa attraktiva och konkurrenskraftiga områden på landsbygden med god mobiltäckning så att människor har möjlighet att bo och verka över hela landet.

Vid seminariet medverkar aktörer som arbetar med infrastruktur och tjänster för mobiltäckning och bredband. Programmet kommer att belysa olika perspektiv på samhällsmaster och talarna delar med sig av insikter och kompetens. Det ges också tillfälle att diskutera utmaningar och möjligheter med samhällsmaster med både talare och deltagare under den avslutande nätverkslunchen.

Tid: 2 september 2022, kl. 08.00-13.00
Plats: North Sweden Stockholm Office, Gamla Brogatan 19, Stockholm

Programmet riktar sig främst till bredbandskoordinatorer och beslutsfattare i kommuner och regioner, intresseorganisationer och privatpersoner som är intresserade av bredband och mobiltäckning där det inte finns idag.

Anmälan är obligatorisk och görs via formuläret på länken här senast 25:e augusti.

Kontakt: Annika Svensson, Projektledare, Luleå tekniska universitet, annika.c.svensson@ltu.se

Inbjudan samt agenda för dagen som uppdateras löpande hittar du nedan.

Varmt välkommen till en inspirerande halvdag om samhällsmaster!


19 maj 2022 | #Fulltäcknings projektpart Radio Innovation får genombrottsorder av stor afrikansk nätverksoperatör

Radio Innovation är en part i  #Fulltäckning och står för projektets antennlösningar på bland annat sajterna i Luleå och Fjällberget. Radio Innovation verkar globalt och fick i maj en betydande order på sina antennlösningar av en av de större afrikanska nätverksoperatörsgrupperna. Ordern omfattar RI:s lågbandsantenner och planerar att användas för att tillgodose täckning för en vägsträcka på 500 kilometer. Ett betydande steg för både Radio Innovation och #Fulltäckning i arbetet för att skapa bättre täckning i glesbygd!

6 mars 2022 | Ny artikel från LTU om projektet 

En ny artikel från Luleå Tekniska Universitet belyser vikten av fullgod täckning, utmaningarna på landsbygden och projektets arbete. Annika Svensson från LTU berättar om projektet och konsekvenserna av bristfällig täckning. I artikeln intervjuas även Jon-Anders Svonni, medlem i Gabna sameby, om förhoppningarna med den nya basstationen intill Rovvidievva samt Mats Gustafsson, bofast i Luleå skärgård om betydelsen av bättre mobilnät och telefoni i skärgården.

Här kan du läsa artikeln.


24 mars 2022 | Inspelning av Telias webbiniarie med #Fulltäcknings projektledare Annika Svensson i panelen

Igår medverkade vår projektledare Annika Svensson i ett intressant och framåtblickande samtal om hur ny teknik och rätt satsningar kan möjliggöra ett fullt uppkopplat Sverige. Telia höll i webbinariet och tillsammans med Annika diskuterades frågan med personer från PST, Telia och Polarium.



24 mars 2022 | Intervju med Ulrika Kommes om masten i Luleå skärgård i P4 Norrbotten 

P4 Norrbotten intervjuade i förra veckan Ulrika Kommes på Laponia, ansvarig för turbåtstrafiken i Luleå skärgård, om samhällsmasten #Fulltäckning planerar för på Storbrändön. I intervjun berättar Ulrika om utmaningarna med dålig täckning i skärgården idag och varför större och bättre täckning är så viktig.  Nedan kan du ladda ned och lyssna på hela intervjun.


23 mars 2022 | Imorgon torsdag 24 mars medverkar #Fulltäcknings projektledare Annika Svensson i Telias webbinar

Klockan 11.00-11.45 imorgon sänds webbinariet Connected Society: 100% uppkopplat Sverige - med ny teknik. Projektets Annika Svensson sitter i panelen tillsammans med Björn Blondell från PTS, Maha Bouzeid från Polarium, George Falk från Marklink och Staffan Åkesson från Telia Sverige. Ett spännande och utvecklande samtal utlovas. På bild får vi se en smygtitt från panelen. Missa inte!

Anmälan och länk till webbinariet hittar du här

Fotograf: Emma Jonsson, Polarium


15 mars 2022 | Norrbotten-Kuriren skriver om KSAU-beslutet om mast i Luleå skärgård

Norrbottens-Kuriren har följt planerna med en mast i Luleå Skärgård, och uppmärksammade det KSAU-beslut som togs i veckan. Nils Sundberg från projektet intervjuades för artikeln och berättade bland annat om vikten av täckning för säkerheten i skärgården och andra samhällsfördelar som en mast kan göra verklighet av. Ta del av artikeln här.


15 mars 2022 | Projektets Nils Sundberg berättar om samhällsfördelarna med en mast i Luleå skärgård i P4 Norrbotten

I ett inslag på P4 Norrbotten tisdagen den 15 mars intervjuades Nisse Sundberg om den planerade installationen i Luleå skärgård, med anledning av KSAUs beslut. Nedan kan ni ladda ned och lyssna på hela intervjun.


14 mars 2022 | Projektpartnerna Radio Innovation, BI Nordic och Ericsson medverkade på kongressen MWC i Barcelona

Vi är glada att berätta att våra projektpartner Radio Innovation, Ericsson och BI Nordic deltog på den globala kongressen MWC (Mobile World Congress) Barcelona och 4YFN (Four Years From Now), ett av de största och mest inflytelserika evenemangen för utveckling av mobiltäckning. Radio Innovation deltog tillsammans med operatören Orange, som arbetar med att täcka stora områden globalt, bland annat i Afrika och med marin täckning. Micke Eriksson var en av representanterna från BI Nordic som var på plats under veckan.

– Syftet för oss att delta på mässan var att träffa befintliga    samarbetsparter och kunder men även att etablera nya kontakter. Det var fantastiskt att få träffa människor ansikte mot ansikte igen. Vi upplevde eventet som mycket givande, för oss är det en otrolig möjlighet att få träffa ett stort antal företag på en och samma plats under en vecka, säger Micke Eriksson, VD på BI Nordic.

På kongressen låg starkt fokus på global täckning och uppkoppling. Deltagarna träffade medverkande från hela världen, bland andra stora operatörer,  investerare och intresseorganisationer som arbetar för global täckning.


8 mars 2022 | #Fulltäcknings projektledare Annika Svensson i Telias webbinar om ett uppkopplat Sverige

Den 24 mars klockan 11.00-11.45 sänder Telia webbinaret 100 % uppkopplat Sverige- med ny teknik, som är en del av deras serie Connected Society. Vi är glada att berätta att projektets Annika Svensson kommer medverka i webbinaret för att bidra med insikter kring vikten av och lösningar för ett fullt uppkopplat Sverige!

Länk till webbinariet och anmälan hittar du här


23 januari 2022 | #Fulltäckning i Norrbottens-kuriren

Norrbottens-kuriren uppmärksammade arbetet med den nya mast som planeras av Fulltäckning på en av öarna i Luleå skärgård. Projektet undersökte intresset för bättre mobiltäckning och uppkoppling bland både bofasta och personer med sommarhus på öarna, och intresset var övervägande stort. Från projektet intervjuas Nils Sundberg, Luleå skärgårdsförening och Småskärens intresseförening, Roger Ylinenpää, Luleå kommun, och Annika Svensson, projektledare vid Luleå tekniska universitet.

Läs artikeln här



25 januari 2022 | Se sändningen från Sweden Innovation Days

Den 19 januari medverkade #Fulltäckning på det globala eventet Sweden Innovation Days. Eventet syftar till att främja samarbete mellan innovatörer globalt. Projektets Karl Andersson, Dusyant Patel, Elmar Trojer och Jaap van de Beek höll i seminariet Bridging the digital divide: A sustainable model for full rural mobile coverage, och berättade om problemen med den digitala klyftan, om möjligheterna om vi lyckas brygga över den och om de tekniska lösningarna som tar oss dit.

Klicka på bilden för att komma till sändningen.


Den 19 januari 2022 medverkar #Fulltäckning på Sweden Innovation Days!

Klockan 12.00-12.45 den 19 januari berättar Karl, Elmar, Jaap och Dusyant från projektet om utmaningarna att brygga över den digitala klyftan och lösningarna som gör det möjligt. Sweden Innovation Days är ett globalt digitalt event med syfte att främja internationellt innovationssamarbete i arbetet mot de globala hållbarhetsmålen. Sessionen är digital och kan följas via SID:s eventsida och kommer bland annat även sändas på Expo 2020 i Dubai.

Till eventsidan



8 december 2021 | #Fulltäckning på Mötesplats Digitala Västerbotten

Idag medverkade projektet på Mötesplats Digitala Västerbotten, som är norra Sveriges största konferens om digitalisering och verksamhetsutveckling. Från projektet medverkade Per Ödling, som höll ett anförande om #Fulltäckning, utmaningarna och lösningarna och Annika Svensson i paneldiskussion med Peter Burman från Boliden och Staffan Åkesson från Telia. I klippen kan ni se både Pers dragning och paneldiskussionen.



3 oktober 2021 | Projektets Karl Andersson och Jonas Tiger i reportage i Blankspot

I ett reportage om Sveriges digitalisering, bredbandsstrategin och dess luckor intervjuades berörda parter och aktörer som arbetar med frågorna. #Fulltäcknings Karl Andersson och Jonas Tiger intervjuades om utmaningarna och om projektet.

Länk till Blankspots reportage hittar ni här.


1 september 2021 | Reportage om projekten i Lokaltidningen 

Fredagen den 27 augusti hölls evenemanget "Vården kan komma", ett möte om framtidens vård och framtidens transporter, vid Storumans flygplats (Gunnarn). Det anordnades av Region Västerbotten, Storumans kommun, Statens veterinärmedicinska anstalt, Fokus Patient, Energimyndigheten och Vinnova. I samband med eventet gjorde Lokaltidningen reportage om både #Fulltäckning och drönarprojekten i Region Västerbotten.


5 juni 2021 | Fjällberget utanför Grängesberg i Ludvika är först ut att testa Radio Innovations antennlösning

Radio Innovation visar i pilotprojektet tillsammans med Ludvika kommun och Samarkand2015 att det går att få god mobiltäckning på platser där det idag saknas. Den nya antennlösningen har monterats på Fjällbergets befintliga mast och ett flertal tester har genomförts. Testresultaten visar att antennlösningen gör det fullt möjligt att täcka de vita fläckarna på kartan.

Läs hela artikeln här.


28 april 2021 Hotspot nummer två på plats och den tredje på tur i Laevas.

Delprojektet Full Täckning Laevas är i full färd med att inleda sin sista fas med målet att färdigställa Sveriges första off-grid mobilnät i fjällmiljö. Den planerade täckningen i det första nätet sträcker sig från Abiskojaure i norr till Sälkastugorna i söder, en sträcka på ca fem mil i väglös fjällmiljö längs Kungsleden. Hittills har två radiobodar med basstationer, så kallade hotspots, etablerats i fjällen vid Alesjaure och Tjäktja. Den sista fasen innebär en tredje hotspot samt uppgraderingar av nätet. Efter en första testperiod bedöms nätet kunna börja användas av allmänheten i slutet av sommaren 2021. Diskussioner pågår med flera fjällkommuner om fortsatt utbyggnad söderut längs Kungsleden och andra platser, viktiga för inte minst för rennäringen, besöksnäringen, bofasta och blåljusverksamhet.


5 april 2021 | Ordförande i Laevas sameby berättar om vikten av #fulltäckning i P4 Norrbotten


Niila Inga, ordförande i Laevas sameby blev i måndags intervjuad av P4 Norrbotten om vikten av projektet och god täckning i området. Lyssna på hela intervjun här.


25 mars 2021 | Ny artikel om täckning på landsbygd av Karl Andersson på LTU

- Det handlar ytterst om demokrati och inkludering. Alla människor, både i storstad och på glesbygd, ska ha samma möjligheter till uppkoppling och tillgång till digitala tjänster, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem.


Läs hela artikeln här



10 mars 2021| #fulltäckning i ny rapport från NordRegio


Under 2020 valde NordRegio ut #fulltäckning som ett projekt att medverka i en studie av samverkansprojekt i de nordiska länderna, Municipial and Regional collaboration on service provision and social Innovation. I rapporten från projektet ägnas ett kapitel åt vårt projekt och flera i teamet är intervjuade om vårt arbete. Andra projekt som studeras i projektet är svensk-norska VälTel, ett gränsöverskridande samarbetsprojekt kring välfärdsteknologi. I rapporten finns fler intressanta case från våra nordiska grannländer att läsa om.


4 februari 2021 VINNOVA-ansökan för steg 3 beviljad!

Ansökan för steg 3 i projektet #Fulltäckning har nu beviljats av Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA. Det betyder att projektet fortsätter och nu går in i en ny fas och tar nästa kliv mot målet om full täckning i hela landet.



5 oktober 2020 | Nytt index för att mäta den digitala klyftan mellan stad och land

I en ny summerande rapport redovisas de kvantitativa mätningar och utvärderingar som utförts i pilotstudien Kungsleden. Här lyfts också användarperspektivet och kvalitativ utvärdering av projektet, där användare intervjuats kring de pilottester de medverkat i. Pilotstudien Kungsleden har utförts under 2020, med omfattning från Hemavan i Västerbotten upp till Abisko i Norrbotten.



1 oktober 2020 | Ny pilotrapport om täckning längs Kungsleden

Inom projektet Fulltäckning togs under hösten 2019 beslut om att starta en pilotstudie omfattande Kungsleden i hela dess sträckning från Hemavan i Västerbotten upp till Abisko i Norrbotten. Rapporten analyserar behoven av täckning längs hela Kungsleden, identifierar huvudsakliga intressenter längs de olika delsträckorna, föreslår lösningar och åtgärder samt inkluderar erfarenheterna från det separata tekniska test som parallellt genomförs inom projektet Fulltäckning Laevas.


27 augusti 2020 | Debattartikel om att mäta digitala klyftor publicerad i Ny Teknik

En debattartikel av #Fulltäcknings Jaap van de Beek publicerades i veckan i Ny Tekniks debattsektion. Här lyfter Jaap dels hur det digitala utanförskapet begränsar Sveriges mål att bli helt ledande i digitaliseringsfrågan och det nya måttet CCI, som mäter den digitala klyftans storlek.

https://www.nyteknik.se/opinion/glesbygden-behover-obruten-mobiltackning-den-digitala-klyftan-maste-matas-6999964


28 juni 2020 | Första hotspoten vid Alesjaure nu i drift

Den 28 juni gick startskottet för realiseringen av pilotprojektet vid sjön Alesjaure i Laevas sameby. Då driftsatte vi den första hotspoten vid sjön, med gott resultat. Projektgruppen flög ut från Abisko med helikopter på söndagen och arbetade med installation och driftsättning under en gassande sol följt av en gassande midnattssol. Morgonen efter utfärd var arbetet med att montera solpaneler, maströr, fästa antenner samt driftsättning av elektronik och basstationer inne i boden färdigt och tekniken igång. Under flygturen tillbaka gjordes mätningar och kontroll och även flera stopp vid nedstigningen för att se hur mobiltäckningen fungerade. Teamet blev nöjda med resultaten och nu är nästa steg att även få igång 4G på platsen.


Nytt whitepaper om 6G och FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Våra kollegor på programmet 6G Flagship vid Oulu Universitet i Finland har släppt ett nytt whitepaper om 6G:s drivkrafter i relation till FNs globala mål för hållbar utveckling. Här är Johanna Lindberg, forskare vid Luleå Tekniska Universitet och en del av #Fulltäcknings projektgrupp, en av redaktörerna och lyfter fram hur de globala målen starkare kan kopplas till 6G och aktörer inom ICT. Här belyses också hur mobila kommunikationslösningar kan bidra till att nå målen ur ett bredare samhälleligt perspektiv, med digital inkludering som ett exempel.


Hela whitepapret går att läsa här >

Nytt whitepaper från UK | Tackling the UK's rural mobile coverage problem

Den brittiska konsultfirman Mentor Europe Associates har tagit fram ett whitepaper i samarbete med Mobile World Live som ger ett förslag till hur en gränsdragning melan privatägd och offentligt ägd infrastruktur för mobil datatäckning skulle kunna se ut. Förslaget presenterar en idé på hur en kommersiellt hållbar lösning som tillgodoser såväl operatörers som offentligt behov på ett sätt som har stor bärighet för #Fulltäcknings arbete. 


16-18 september 2019 | Fulltäckning på Barentskonferensen


#Fulltäckning fortsätter att attrahera intresse. Senast blev konsortiets projektledare, professor Karl Andersson inbjudan att hålla ett anförande på Barentskonferensen som är ett återkommande möte mellan nordiska och ryska parlamentariker.

Årets möte, som är det nionde i ordningen, ägde rum den 16-18 september i Haparanda.

Temat för konferensen är hållbara transporter och infrastruktur. På plats finns representanter för län, kommuner och regioner i hela Barentsområdet.

Karl Andersson berörde flera av de projekt han och Luleå tekniska Universitet är inblandade i men gav betydande utrymme för #Fulltäckning. Projektet syftar till att öka den digitala inkluderingen i hela Sverige genom att hitta tekniska och kommersiellt hållbara lösningar för att genom ny infrastruktur öka yttäckningen för mobilt bredband.

Just nu genomför projektet pilottester i Vännäs, Siksjönäs, Glommersträsk och Övertorneå. Näsa steg blir att genomföra tester med så kallade high power/high tower-master med paraplyceller som kan binda samman flera rurala hotspots för mobilt bredband. 


9-11 april 2019 | Mätningar i fjällen

9-11 april gjorde vi radiomätningar för få en bild av hur vi kan bygga bättre täckning längs leden mellan Pårte-Aktse stugan. Speciellt tittade vi på den båtled som används av vandrare längs Kungsleden på denna led. Vi mätte dels upp nuvarande radiotäckning mot Telias mast (Seitevare) dels provade vi sätta upp en egen radiobas (som ger lokal mobiltelefoni-fast i detta mätningsfall ej kopplat mot omvärlden) för att finna lämplig plats för att skapa radiotäckning längs vandringsleden OCH ha kontakt mellan radiobas och Telias mast. 


Juni 2018 | Steg 2

Projektet är beviljat för Steg 2 med projektstart 1 maj 2018.

I arbetsplanen för steg 2 finns fyra arbetspaket definierade:

1. Behovsanalys och nulägesbeskrivning: behovsanalys, utveckling av indikatorer och arbete med uppkoppling på landsbygden

2. Ekonomi, modeller och värdekedjor: analys av teknikekonomiska områden, operatörsmodeller och andra aspekter

3. Projektdemonstration: visar att projektet är genomförbart och utvärdera efteråt

4. Informationsspridning och påverkansarbete: arbetar vidare med kommunikation och påverkan


Januari 2018 | TedXArjeplog

Se Vint Cerfs och Jaap van de Beeks Ted-tal "A future Internet for everyone, everywhere?" 

Se Ted-talket här >

Rapporter

Rapport: "Bredbandsbehov på landsbygd"

Publicerad 5 december 2019

Rapport: "Bredbandsbehov på landsbygd"


Publicerad 4 oktober 2019

Rapport: "Basnivå av täckning"

Publicerad 2 maj 2019

Rapport: "Value chains, operator sharing models, and regulatory aspects"

Publicerad 18 februari 2020

Rapport: "Rural broadband connectivity solutions"

Publicerad 24 november 2019

Press

Nya lösningar ska skapa full täckning

Publicerad 17 november 2019

Det finns fortfarande brister i mobiltäckningen på landsbygden. Nu testar ett projekt vid Luleå tekniska universitet nya lösningar för att fylla operatörernas svarta hål.

- Det måste bli bättre täckning om man ska ha möjlighet att bo och verka på landsbygden, säger verksamhetsledaren Karl Andersson.

Läs mer på Land Skogbruk >


Förstärkare på Aktse ska bättra på mobiltäckning i fjällen

Publicerad 18 september 2019

Nu planerar Luleå tekniska universitet att sätta ut en mobiltelefoni-förstärkare vid Aktse i östra delen av Sareks nationalpark. Förstärkaren är en del i projektet Full täckning, som LTU leder. Projektet arbetar för att förhindra digital uteslutning genom att öka mobiltäckningen på landsbygden.

Läs mer på SVT Nyheter>

Klicka här

Jordbruk hade stora telefoniproblem - fick hjälp av projektet

Publicerad 18 september 2019

I projektet Full täckning som Luleå tekniska universitet driver jobbar de med förstärkare och höghöjdsmaster för att se om de kan minska den digitala uteslutningen. Bland annat har ett lantbruk i Vännäs i Västerbottens län deltagit.

Läs mer på SVT Nyheter>

Klicka här

Nytt simkort ger Carl-Henry täckning i skogen: "Vill inte lämna tillbaka det"

Publicerad 18 september 2019

Att ha mobiltäckning på landsbygder kan vara lite si och så. Carl Henry Lundström i Glommersträsk jobbar med att mäta och värdera skog och precis som i så många andra yrken så har läsplattan blivit ett viktigt arbetsredskap. Nu testar han ett nytt simkort som ger bättre täckning även i skogen.

SIM-kortet som Carl-Henry använder i testet är ett Netmore Reach SIM från företaget Netmore som är en av parterna i #Fulltäckning.

Se hela klippet på Svt Nyheter >

Ny teknik tar dem ur radioskuggan

Publicerad 5 april 2019

Från stora svårigheter att kommunicera med omvärlden till välfungerande internet och telefoni.
Rätt teknik har blivit ett lyft för Lotta och Mattias Folkesson i Selsberg.
- Hade det inte varit för det här hade det bara varit att flytta, säger Mattias Folkesson.

Läs hela artikeln i Västerbottens-Kuriren >

De verkar för full täckning

Publicerad 23 februari 2019

Projektet #fulltäckning möter utmaningen att folk i glesbygd ska få samma tillgång till mobiltäckning och internet som större samhällen.

Läs mer på P4 Västerbotten >

Klicka här

Verkar för en uppkopplad glesbygd

Publicerad 21 februari 2019

Mobilt internet för alla, överallt. Det är målet för projektet #fulltäckning som nu den före detta elithandbollspelaren och debattören Linnéa Claeson medverkar i för att lyfta frågan. - Jag brinner för frågor om allas lika värde och demokrati, och det här handlar i förlängningen om det, säger hon.


Läs artikeln i Västerbottens-Kuriren >

Klicka här


Universitetet vill utveckla testbädd för 5G

Publicerad 22 november 2018

Luleå tekniska universitet har med stöd av Telia ansökt om pengar för att utveckla en 5G-testbädd i regionen.


Läs mer på P4 Norrbotten >

Klicka här 

Full fart på ForskarFredag

Publicerad 28 september 2018

Under fredagen genomfördes ForskarFredag på Campus Skellefteå och LTU var på plats om ett projekt som förhoppningsvis ska leda till full internettäckning även på landsbygden.Klicka här


Läs mer på Norran Affärsliv >

Klicka här

Projekt för full täckning i glesbygd

Publicerad 17 maj 2018

Förbättrad och förhoppningsvis full internettäckning även på landsbygden med 100 Mbit/s. Det är målet med ett nytt projekt som Luleå tekniska universitet ska koordinera.


Läs mer på Eletroniktidningen >

Klicka här

Täckning på landsbygden – en demokratifråga

Publicerad 15 maj 2028

Förbättrad och förhoppningsvis full täckning även på landsbygden, det är målet med ett nytt forskningsprojekt som drivs av bland annat Luleå tekniska universitet.


Läs mer på Extrakt >

Klicka här

Skellefteforskare undersöker möjligheten till full täckning på landsbygden

Publicerad 14 maj 2018

Karl Andersson, vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå, är en av dem som leder projekt #fulltäckning vars mål är att få förbättrad och förhoppningsvis full internettäckning även på landsbygden.


Läs mer på Norran Affärsliv >

Klicka här

Så ska glesbygden få full bredbandstäckning

Publicerad 15 maj 2018

Intervjun med #Fulltäcknings projektledare, professor Karl Andersson, i P4 Norrbotten.


Hör hela intervjun i SR P4 >

Klicka här 

Nytt projekt för full täckning i glesbygd

Publicerad 14 maj 2018

Förbättrad och förhoppningsvis full internettäckning även på landsbygden. Det är målet med nya projektet #fulltäckning som Luleå tekniska universitet ska koordinera.



Läs mer på SVT Nyheter >

Klicka här

Nytt projekt ska ge full täckning i glesbygd

Publicerad 14 maj 2018

Förbättrad och förhoppningsvis full täckning även på landsbygden. Det är målet med projektet #fulltäckning som Luleå tekniska universitet ska koordinera. 

– En inkludering av landsbygden är inte minst en fråga om demokrati, säger Karl Andersson, tf. verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik.

Läs hela pressmeddelandet på LTU:s hemsida >